Lectură de 2 minute: Mic îndrumar despre traseele pe munte(de Paulo Coehlo)

img_3745A. Alege muntele pe care dorești să urci: nu acorda atenție la ceea ce spun alte persoane, cum ar fi că „unul are peisaje mai frumoase” sau „acest munte e mai ușor”. Vei consuma multă energie și entuziasm pentru a-ți atinge obiectivul, astfel încât tu ești singurul responsabil pentru alegerile făcute și ar trebui să fii sigur de ceea ce faci.

B. Studiază felul în care trebuie să abordezi muntele: munții sunt adesea văzuți din depărtare drept frumoși, interesanți, plini de provocări. Dar ce se întâmplă atunci când încercăm să ne apropiem? Cărările sunt peste tot în jurul lor, iarba înaltă și stâncile se așează între tine și obiectivul tău, astfel încât ceea ce părea atât de clar pe hartă este atât de diferit în viața reală. Așadar pregătiți o ascensiune precum se pregătește un student bursier pentru un examen final.

C. Învață de la cineva care a fost deja acolo: nu contează cât de important ori special te simți, există întotdeauna cineva care a avut aceeași dorință de a ajunge acolo sus și a făcut-o, ceea ce înseamnă că are indiciile potrivite pentru călătoria ta: traseele cele mai ușoare, locurile de unde poți bea apă potabilă ultima dată în urcuș, răscrucea unde trebuie să schimbi direcția. Urcușul înseamnă o mare responsabilitate, dar nu uita că experiența altora poate ajuta foarte mult.

D. Provocările sunt controlabile dacă iei decizia potrivită: atunci când începi să urci munții visurilor tale acordă o atenție sporită împrejurimilor. E vizibil faptul că sunt stânci împrejur, desigur, dar există și fisuri aproape imperceptibile în locurile unde există stânci. Iar acestea pot fi chiar deasupra ta ori sub tine. Altfel, aceste pietre atât de lustruite de zeci și sute de furtuni deși nu par pot fi la fel de alunecoase ca gheața. Dar, dacă știi unde să plasezi următorul pas, vei observa capcanele și vei ști cum să le eviți.

E. Peisajele se schimbă, deci bucură-te de ele: chiar dacă desigur, ai un obiectiv în minte – de a ajunge în partea de sus, chiar pe vârf. Pe măsură ce urci, mai multe lucruri pot fi văzute, așadar nu te obosi și oprește-te acum și ori de câte ori e nevoie și bucură-te de panorama din jurul tău. Altfel, cu fiecare metru cucerit, poți vedea un pic mai departe, deci folosește-te de acest lucru pentru a descoperi lucruri pe care încă nu le-ai observat pentru că acestea îți vor folosi drept reper pe parcurs sau pe drumul de întoarcere.

F. Respectă-ți corpul: poți urca un munte dacă oferi corpului tău atenția pe care o merită. Dacă mergi prea repede vei obosi și vei renunța la jumătatea drumului. Dacă menții un ritm prea lent, noaptea va cădea și te vei pierde. Bucură-te de peisaje, găsește plăcere în apa de izvor rece și fructele pe care natura le oferă cu generozitate, dar continuă mersul.

G. Respectă-ți mintea și sufletul: nu repeta obsesiv „o să ating vârful, pentru asta am venit”. Sufletul tău știe deja obiectivul. O obsesie nu te ajută deloc pentru a atinge ceea ce ți-ai propus, și chiar sfârșește prin a-ți lua plăcerea de a urca. Dar, fii atent: pe de altă parte de asemenea, nu trebuie să-ți repeți nici „e mai greu decât am crezut”, pentru că îți va măcina toată puterea ta interioară.

H. Fii pregătit pentru a urca un kilometru mai mult: drumul până la partea de sus a muntelui este întotdeauna mai mult decât crezi. Nu te păcăli, va sosi momentul când ceea ce părea atât de aproape este încă foarte departe. Dar, din moment ce te-ai pregătit pentru a merge mai departe, acest lucru nu este cu adevărat o problemă.

I. Fii fericit atunci când ajungi în vârf: bate din palme, plângi de bucurie, strigă că ai reușit, purifică-ți mintea, odihnește-ți picioarele obosite, deschide ochii larg, curăță-ți praful din inimă. Se simte atât de bine, ceea ce a fost doar un plan sau un vis, o viziune îndepărtată, este acum o parte din amintirile tale, din viața ta, ai făcut-o!

J. Fă-ți o promisiune: acum că ai descoperit o forță de care nu ai fost nici măcar conștient, spune-ți că de acum încolo vei folosi această forță pentru restul zilelor tale. Iar în ceea ce privește munții, promite-ți că vei descoperi un alt vârf, și vei porni într-o altă aventură.

K. Spune povestea ta: da, spune povestea ta! Dă-exemplu. Spune-le tuturor că este posibil, și alte persoane vor avea apoi curajul să se confrunte cu proprii lor…munți.

Traducere și adaptare din Paulo Coehlo „Like a flowing river”

Foto credit: The Landscapes Thief- Hoțul de peisaje, Munții Hășmașul Mare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s