Tură montană în Piatra Craiului- Vârful Ascuțit(2150m)

img_0414

Traseu: Parcul Național Piatra Craiului: Fântâna lui Botorog(820m)- Cabana Curmătura(1470m)-Vârful Ascuțit(2150m)
Diferența de nivel: 1330 metri
Durată: 9 ore și jumatate

După cum există o balanță a lucrurilor în natură, trezitul la ora 4.30 dimineața, în weekend, este cu siguranță prima pedeapsă a oricarui hiker pentru fiecare peisaj pe care și-l dorește în portofoliu. Să fie tocăniță la prânz pentru vreo mamă ursoaică ieșită la promenadă cu ăia mici, un corp conturat cu creta în vreun hău după vreun pas greșit ori viu, dar fără un album plin de poze spectaculoase după o ascensiune cred ca sunt celelalte pedepse aproximativ la fel de grave:) Dar, odată intrați în traseul stabilit cu o zi în avans, ora de sculare e ultima grijă. În urcuș trebuie să te concentrezi 100% pe un singur lucru: să dai cât mai bine cu praf de mers. Mai în stanga, mai sus, mai înainte, mai încet, pauză acum, pe aici, mai repede, acolo mai sus, mai stați bă un pic! Aceleași cuvinte pe repeat. Insă, de fiecare dată, ele cad întotdeauna peste peisaje diferite.

Grupuri de purtători de rucsacuri dau follow marcajelor vopsite pe copaci. La ieșirea din pădure o ciocănitoare iși ia în serios rolul de sanitarul pădurii și concurează zgomotul pașilor grei de bocanci în zapadă. Cu capetele ridicate din omăt observăm o tabliță avertisment: „Traseu închis iarna. Pericol de avalanșe”! Noi, rămași doar trei, stabilim că regulile au fost făcute pentru a fi încălțate. Pardon, încălcate. Ne declarăm neglijenți și după încă un kilometru ne dăm seama de două lucruri: ce buni ar fi fost niște colțari pentru doi dintre noi și ce semeț se ridică Vârful Omu peste văi și laolaltă cu alți munți, la priviri lungi depărtare. O avalanșă de acum o lună ne dă șansa să sărim peste zece brazi-obstacol, căzuți în traseu. Ne dăm cu parerea despre care ar fi primul lucru de făcut daca un strat de zăpadă ar ceda subit acum de acolo, de deasupra noastră. Nu ne ies păreri comune, dar uităm imediat pentru ca ieșiți în zona stâncoasă dăm de un loc perfect pentru orice speculant de o poză bună de profil Facebook. Numai bun dacă nu am avea mobilul închis în geacă. Și geaca în spate înecată în alte haine pe fundul rucsacului. Renunțăm din cauza urcușului abrupt și a vântului ințepător să umblăm în bagaj și decidem să facem pozele clipind și le stocăm în memoria de 4 TB, cât s-ar zice ca e în medie capacitatea cerebrală umană. Bine, toți ne folosim de ocazie și dăm delete unor amintiri vechi ca să mai avem spațiu acum că ajungem în vârf.

2150m- Vârful Ascuțit bine te-am găsit! Ce șmecher e aici la capătul celălalt al balanței trezitului în weekend de la ora 4.30 dimineața!

2 gânduri despre „Tură montană în Piatra Craiului- Vârful Ascuțit(2150m)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s